... är landet där allt går i färg och handlar om framförallt pyssel. Men även om inredning, roliga saker, mysiga saker, vackra ting, fula ting, goda bakade eller lagade saker och en massa annat som sätter guldkant på tillvaron.

Veckan som gått.

Ibland är livet upp och ner. Som den här veckan. Det har varit mycket roligt, mycket trams, men mycket skit och bottenskrap också. Ibland drar jag åt ett håll och livet självt åt ett annat. Det är alltid svårt att kombinera.

Det roligaste har ju dock varit att min sambo fyllde år. Självklart blev det paket och frukost på sängen:
och blommor

och kärlek
och färska jordgubbar i fruktsallad
till En julsaga (Den nyaste animerade versionen - SUPERBRA!!!)
Sen kom söndagen och jag ska jobba lite innan gästerna kommer och firar kalas!

//J

Dammsugardagen




Lördagar verkar vara städdagar hos många. Man hör i trapphuset hur det "tjuter" av dammsugare både här och där. Här hemma har det också dammsugits idag ... fast på lite annat vis. Jag har nämligen GJORT dammsugare.
Inte för att jag är ett fan av marsipan, men för att arrak är en av de absolut bästa dofterna jag vet och för att det smakar så söörens gott.
Sen är det så roligt att göra "pilliga" saker som ser svårt ut när det väl är klart =)

DAMMSUGARE:
100 gram smör
1 dl florsocker
1-2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
ca 3-5 dl kaksmulor

Arrakessens efter behag - jag tar hela flaskan.
Ett färdigrullat marsipanblock
Lite choklad till doppning

Att göra´t:
Se till att du har 5 dl kaksmulor hemma. Smula med fingrar eller i matberedare.
Mosa smöret - lättast med elvisp.
Ha i flosocker, vaniljsocker och kakao.
Ha i 3 dl kaksmulor.
Arrak efter behag.
Dryga möjligtvis ut smeten med mer smulor.

Rulla till...ja, det ser faktiskt ut som hundbajskorvar i valfri storlek.
Låt de stelna till lite i kylen.
Skär marsipanen i lagom bredd och rulla in korvarna i den.

Smält chokladen och doppa ändarna. Lättast är att göra det i två omgångar.
Förs ena sidan - in i kyl och stelna till och sedan den andra.


VOILÁ!
Bara koka kaffe, bjuda in gäster och fika loss som riktiga fikaproffs!


TIPS:
För marsipanhataren rekommenderar jag arraksbollar: Skippa då marsipanen och chokladen och forma smeten istället till bollar som du rullar i brunt strössel.

Kaksmulor: Jag brukar göra chokladmuffins först och smula - det är mycket bättre än torra kaksmulor tycker jag. Du kan också ta din gamla sockerkaka eller köpa en och smula.
PS: det är alltid bra att ha för mycket kaksmulor om det är så att arraken gör smeten lös. Då drygar du bara ut det med mer smulor. Smulorna funkar som "mjöl".

//J

Hur kan man inte ....

.... älska någon som har tramsat ihop det här när man kommer hem från jobbet?


ps. var vänliga och bortse från de horribla tapeterna ds.

//J

Dots-pyssel av gamla jullådor


Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Att köpa klementiner i låda runt jul är super!
Bara spar lådan, pilla bort träflis och etiketter och sedan går du lös med valfri färg.
Jag kunde inte motstå de fina "dotsen" som jag hittade hos Allsorts blogg. Det var bara att ladda ner i pdf och printa ut, klippa och limma dit med decoupagelim.
I år blev det bara en låda och den har nu fått ett helt nytt utseende och kommer få agera kryddlåda när det beger sig. Tills vidare får den hålla lite allt möjligt.
VOILÁ!!!

/J

Söndag -segdag

Igår, lördag var det fullt ös medvetslös kan man säga. Storhandling, städning, TOTAL utrensning av garderober och annat skit som ska ges bort eller kastas. Vi hann även med att spela en omgång Mouse Guard, Super Mario och WOW. Och då fanns det ändå TID ÖVER!!!!

Idag däremot...tar precis allting emot. Jag är trött, jag har ont i huvudet, magen, ryggen, jag vill allt, men orkar inget. Vi gav oss dock på granen så nu är den nerpackad och julen är slut på riktigt. Men ... den måste ner i källaren. Det tar kanske 7 minuter. Om jag orkar? svar nej.
Men jag har gjort tekakor i alla fall och de blev himmelskt goda. Så här kommer receptet:

Tekakor
ca 15 st.

25 gram jäst
3 dl vatten
60 gram socker (lite mer än ½ dl)
60 gram smält smör/margarin
750 gram vetemjöl (typ 9-11 dl, jag bara höftar, man märker på degen när den är mättad)

Lös jästen i vattnet. Häll i resten. Arbeta till en smidig deg. Låt vila 30 min.
Dela i 15 delar. rulla bollar som du plattar ut på plåt. Nagga med gaffel.
Låt jäsa till dubbelstorlek, cirkus 30- 40 minuter till.
Grädda 10 minuter på 210 grader i mitten.
Låt svalna och käka - gött mos!
Brödfrenesi när den är som bäst...och mest nybakad =D

/J

Måste-ha-grejor

Så fort en säsong är över så överöses affärerna med nya "Måste-ha-grejor". Som nu!
Nu har Indiska sjukt mycket "I need it, and I need it NOW-grejer".
Det skumma är att jag egentligen inte behöver det just nu eftersom jag inte kommer att nyttja balkongen förens tidigast i mars/april. Men ändå; I need it, and I need it NOW:

Den här behöver jag ha mina garner och stickor i bredvid soffan.
Jag behöver nog ha två förresten-en på balkongen också!
Den här säger ju sig självt att jag behöver ha på balkongen i sommar med diverse roligt som pennor och sudd och lite sånt när man ska lösa korsord så man slipper gå in och hämta tillbehören man såklart alltid glömmer (...oj, lång mening ANDAS!)

Hur man INTE skulle behöva en uppsättning av de här kopparna är ett mysterium för mig.
I nedd them to drink coffe in, helt enkelt.
För det är så mycket roligare att dricka i snygga saker
+ att de skulle matcha min balkongsoffa så ypperligt snyggt
så det nästan skulle göra ont i hjärtat på en.
Har ni några "Need it Now-saker ni behöver???

/J

Saturday show off

Jag finns med, lägg till din du också!!!

KLICKA HÄR

/J

Spela spel och äta buffé

Igår mötte min sambo upp mig på stan. Vi gick och handlade ost i "vår lokala ostaffär", sedan mat och sedan hem och gjorde iordning den. Det blev buffé dagen till ära. Vi skulle ju nämligen spela spel också och då är buffé väldigt lämpligt....och lite meckigt men det gick!

På menyn stod pizzabullar, tomatbrödspancetta med homemade salsa, champinjonmix och sallad. Mucho gott.


Recept:
Gör pizzadeg.
Ha på önskade ingredienser, men INTE stora, tjocka saker.
Utan tunn sås, ostskivor helst och kanske tunna lökringar etc.
Rulla ihop till en rulle (som kanelbullar).
Dela i lite tjockare bitar, lägg i formar, pensla med ägg, strö på sesamfrön (eller låt bli) och grädda i 200 grader ca 10-15 minuter.

Recept: Hela champinjoner på burk (1 burk)
Riven vitlök (1st)
Hackad rödlök (höfta efter behag)
Några strimlor soltorkade tomater i olja
Grovmalen svartpeppar
Salt
Persilja
Låt champinjonerna rinna av väl och torka till.
Stek sedan allt på rätt hög värme, men inte så vitlöken bränns (då blir den besk).
Stek tills löken mjuknat och champinjonerna fått färg.
Strö över persilja och ha som tillbehör till nått...
Idag ska jag ta bort julgranen (JA, den står fortfarande kvar, för vad ska vi ha där sen om vi tar bort den???), sedan ska vi vuxet åka till Coop och använda coopkort och köpa lysrör...???
Sen har jag äntligen börjat pyssla lite igen, så lite sånt blir det också. Hjärnan är så full at ideér att händerna blir helt stilla.
Men först: Frukost!

Lalolandet goes Facebook

Även jag har tagit steget och skaffat ett cyberansike; LALOLANDET PÅ FEJJAN.

Här brevid finns även en "gilla-knapp"....gud jag är så modern!
Sidan är lite under konstruktion, men det blir väl fason på det också till slut hoppas jag.

Så gilla på och ge er till känna om ni finns där så jag kan gilla er (det gör jag ju redan här).
Nu är det sista jobbdagen för veckan och sedan är det MOUSEGUARD som gäller för hela slanten.

/J

Billigt, modernt SKIT

Brödfrenesin höll i sig. Jag letade i boken från paradiset (Bröd - från bagels till tunnbröd) och fann inget mindre än : TEKAKOR.
Tekakor för mig är "Lyxbröd" från när man var liten. Då fick man ibland tekakor med ost på och guuuu så gött det var.
Så jag tänkte: Whatta heck - let´s make some! Sagt och gjort.
Jag fixar degen, men istället för att ta fram bakmaskinen (eller knådmaskinen) så tar jag elvispen, det har man ju alltid gjort liksom.
Vi har två elvispar, en från 60, 70-talet som nu har gett upp för den ger en tinnitus och sedan en ny som vi fick i julklapp för två år sedan - alltså en NY elvisp.

Jag vispar och helt plötsligt lossnar ena vispen...tror jag! Det visar sig nämligen att degkroken har GÅTT AV!
Jävla billigt, modernt skit säger jag bara. Elvispen från 60 - talet har hållit hur bra som helst i minst 30 år och den här håller inte ens i 2.
Degen var ju bara att kasta då det fanns stor risk att flis från degkroken hamnat i den.
Om man nu får med degkrokar så ska de väl orka veva runt en deg också?

Nä, nu blir det sikte nästa på en redig elvisp istället. Jag tänker mig nått i stil med:
eller

Bilderna kommer från
Bagaren & Kocken

/Den brödlösa

Tomatbröd


Min bagare till sambo fick en superfin "Brödbok" i julklapp av min mor, "Bröd - från bagels till tunnbröd".
Igår var det dags att testa första brödet från den. Nu önskar jag att jag kunde sagt att jag var med och bakade, men det enda jag gjorde var att säga: "Men det här brödet kan vi väl göra tills ikväll" och sen var det bagaren som gjorde det.
Det här är ett nytt favvobröd och det är snyggt också. Kan man impa lite på gäster om man har några!

Tomatbröd

3 dl krossade tomater
20 gram jäst
6-7 dl vetemjöl
en halv kruka basilika
0,5 dl olivolja
10 gram havssalt (vi tog vanligt flingsalt)
ca 1 dl svarta oliver (Vi skippade detta då ingen gillar oliver)
3-4 soltorkade tomater - mjuka! ( Vi tog nog dubbelt så många och hackade dom först)
olivolja till pensling
1 tomat till garnering

Gräddas på 200 grader. Blir två bröd.

Do like this:

Blanda tomater, jäst och hälften av mjölet (sambon löste jästen i pyttelite vatten först) låt stå i en timme med duk över.

Hacka basilika grovt. Blanda ihop alla ingredienser förutom tomater och oliver. Knåda väl och gärna länge.
Hacka oliver och tomater grovt och blanda sedan ner dessa väl i den knådade degen. Pensla degen med lite olivolja och låt vila i 30 minuter.

Forma degen till två runda bröd och lägg på plåt. Jäs dom till dubbel storlek(ca 30 min) och pensla med lite olivolja några gånger under jäsningen.
Gör två snitt i kors på varje bröd. Skär tomaterna i tunna skivor och lägg ovanpå brödet.
Sätt in i ugnen och grädda under 20 minuter.
Låt bröden svalna på galler.

Årets första

Varmt välkomna tillbaka. Efter dvala i nära ett halvår är jag nu back in Lalotown. Julnerverna börjar lägga sig och en billjard pysselideér har poppat upp i skallen på mig. Jag hoppas få ner många av dem här under vår och sommar.
Men nu är det faktiskt dags att göra sig klart för första jobbveckans sista dag. Ha det bra idag vänner.
/J


Nya läsare? Ge er gärna till känna med en kommentar, det är roligt att veta vilka som kollar in i ens krypin.