... är landet där allt går i färg och handlar om framförallt pyssel. Men även om inredning, roliga saker, mysiga saker, vackra ting, fula ting, goda bakade eller lagade saker och en massa annat som sätter guldkant på tillvaron.

ÖÖÖÖLAND

Är på plats. Njuter. Har badat för ett år framöver (för säkerhetsskull om solen försvinner igen) samt fått en härlig röd ton på armarna. Med andra ord är allt som det ska.

Nu: Dra till havet och grilla veggokorv och förmodligen bada lite till!

Tjing.

Marmelad, bröd, saft och hemmagjort

Den senaste veckan har det i hemmet, kokats, saftats och bakats så mycket så vi nog snart utvecklat varsin mjölkallergi.
Rödvinbärsmarmelad med vanilj och rom har det kokats,

Baguetter på vetesurdeg har bakats och ätits flitigt,

pasta har tillverkats och förtärts,

kokats jordgubbssaft,


Det har skördats persilja från balkong
Von Lingens hus har besökts och inspirerat oss
Vi har traskat i gamla linköping, stannat i skogen och haft skrivövningar
...och vi har skrattat åt att blockflöjt kan upplevas som bländande.
Men va vet jag liksom... kanske den är ???

Nu ska det packas, bakas bröd och städas, för sedan är det SEMEEESTEEEER på riktigt ;)
på återseende vänner /J

Saft, saft, jordgubbssaft ...




Familjen A-T har fått en ny meddlem: Saftsilen ...eller bärsilen om man så vill. Jag har länge önskat mig en och nu gjordes det slag i saken. Och tur var väl det för samtidigt inhandlades det både flaska och ingredienser till JORDGUBBSSAFT. Så för första gången i mitt liv har jag nu kokat saft. De luktade dejligt i hela hemmet och jag tror den blev god - provsmakningen sker om några dagar, nu ska den få stå till sig.

Leilas recept på jordgubbssaft från
"A Piece of Cake"


2 liter jordgubbar - rensade, sköljda och delade
5 dl vatten
1 delad och urkärnad vaniljstång
skalet av 2 citroner
4½ dl socker
2 tsk citronsyra

Gör såhär:
(Jag skippade vaniljen och citronen)

Koka upp vattnet, ha i de delade jordgubbarna, citronskal + vanilstång.
Koka under lock i 10 min. Sila av i finmaskigt nät/silduk.
Koka upp saften igen, rör ner socker och citronsyra. Rör tills sockret löst sig helt.
Häll upp på desinficerade flaskor (blir 1½ stor flaska)


Nu: baka grekiskt lantbröd!
/J

Tapetseringen

Nu äntligen ska ni få se vår tapetsering. Det är ju fortfarande inga tavlor, hyllor etc uppsatt än, men varför stressa liksom ...Bilderna är heller inte jättebra, men you kindá get da picture.
FÖRE:


PAUSBILD under arbetets gång ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...

Och så när det börjar arta sig ...

Och så : TADAAAAAAA



Återkommer när det VERKLIGEN är klart!!!
Så tack snälla mammut för hjälpen. Du är så jävla bra!!!
/J

Symaskin skin skin, sy ma ma ma mamma skin ...

Innan jag gick från kontoret lånade jag med mig en av de många symaskinerna hem. Och döm om min förvåning när allt är så himla lustfyllt, blir så fint och lämnar en med en förnöjd, tillfredsställd känsla i magen istället för en frustrerad.
Jag har nu sytt klart en sak till det nya lilla underverket Isabelle. Idén till det här molnet har jag haft i över ett år, men det är först nu, med en fungerande maskin som jag kan slå slag i saken.

Så här är den. Jag hoppas hon kommer tycka om att ligga och titta på den.

Jag har även sytt min första vimpel-lina. Fler sådana ska det bli, busenkelt. Jag bara hatar allt förarbete som strykning av tyger ...

Den blir också en present, men förmodligen till underbara Lithea som fyller 8 om prick en vecka!

Nu drar vi till Stockholm på en snabbvisit. Semestern är här!!!!

//J

Rosor

Jag gillar inte stora rosbuskar. Framförallt gillar jag inte rosor som luktar tantparfym, det ger mig klökningar. Men däremot gillar jag minirosor. Dom är lagom stora och fina och så luktar det gott ros och inte tant-ros. Köpte två laxrosa och planterade i den lila, scabbade grejen som ju faktiskt är klädd med plast. Och voilá :
Men jag tror att jag börjar dra åt tanthållet. Jag kommer nämligen på mig själv med att snegla på pelargoner som alltid varit min "hat-blomma". De är fula, luktar så fruktansvärt äckligt och är allmänt tantiga. Och ja, ändå har jag börjat få för mig att två sådana i köket kanske är fint - Please just shoot me!!!!

Inlagd frukt och bär



I helgen införskaffades det ROM på systemet, jordgubbar och nektariner. Några färska hallon hittade jag inte, men väl bigaråer som också fick hänka på hem i påse.




Jag minns inte vart jag sett det här "receptet" någonstans, men jag TROR att det var på Leila någon gång. Förra sommaren var jag dock arbetslös och pengar till rom var inte att tänka på. Lite annrolunda den här sommaren så nu blev det äntligen av.
Rensad, sköljd frukt/bär och urtvättade, skållade burkar och sedan var saken biff. Bara ner i burkarna och sedan på med romen.

Låt stå till oktober, eller längre och servera med vaniljglass eller lättvispad grädde med lite vanillinsocker i.

Superenkelt och förhoppningsvis supergott. Vi ska testa på julafton!!!

Växtlighet och halvsemester

Balkongen blommar för fullt. Ena potatisplantan har gått i blom och nu väntar jag ivrigt (och tålmodigt) på att de andra ska följa detta goda exempel.
Sallad och persilja har dock tagit sig bra och är färdig att plocka av. Det är underbart att gå ut på balkongen och plocka färska kryddor och örter. Det förhöjer smaken så mycket på allting och känns vardagslyxigt.

Busktomatplantan har fått tomater och chilin blommar, även paprikan är på god väg. Nu behövs det bara lite mer sol och värme så de kan få ett sprutt. Vi har nästan bara saker man kan äta på balkongen. I brist på tomt och kolonilott får nämligen balkongen tjäna som odlingsplats. Men det ska komma liiiiide blommor i alla fall. De ska ner i den här saken som jag köpte förra veckan, målade och scabbade till.


Blir mucho bra. Nä, nu ska jag snart dra mig till min lilla skrivarlya i Gamla Linköping för sista veckan skrivkurs. Ny grupp i dag = alltid lika spännande!
På återseende /J