... är landet där allt går i färg och handlar om framförallt pyssel. Men även om inredning, roliga saker, mysiga saker, vackra ting, fula ting, goda bakade eller lagade saker och en massa annat som sätter guldkant på tillvaron.

Morotsbröd


Slängde ihop ett superenkelt och gött bröd i solningspausen i går.


Receptet kommer från tidningen "Hembakat":

50 gram jäst
5 dl mjölk (fingervarm)
2 tsk salt
3 dl grahamsmjöl
2 finrivna morötter
9-11 dl vetemjöl

Garnering:
Pumpakärnor/solroskärnor

Lös jästen i mjölken, blanda ner resten. Jäs 45 min, baka ut till stora "tekakor"(6-8 st), lägg dem på plåt och jäs 30 min till. Sätt på ugnen på 230 grader. Grädda i nedre delen av ugnen 15-17 min.
Servera gärna med hemgjord morotsmarmelad för smaksensation!

/Jessica



Gamla Linköping


Jag älskar Gamla Linköping och spenderade min förmiddag där i dag. Det är som skönast en tidig sommarmorgon när det inte är något folk utan bara fågelkvitter, tjärlukten från de gamla husen och morgonsolen som gör en sällskap. Men när de små butikerna och museumet slår upp sina dörrar finns det mycket fint och intressant att titta på.

Det är ett intressant grepp - att hela Gamla Lkpg är hitflyttat
från de gamla stadskvarteren för bevarin
Att sitta på en bänk här och filosofera och skriva
är ett av mina absoluta favoritsommarsaker att göra.
Von Lingens trädgård - mycket sommarvacker.
Här är det någon lycklig människa som bor, supergulligt!

Husen luktar gott av tjära och gammalt trä

Kossorna har kommit ut!   





Husmorsfrenesi


Ja, jag är nästan galen - jag erkänner! Jag fick nämligen ett ryck i går igen och var tvungen att göra pickles (heter det ens så på svenska?, kan jag inte tänka mig, det borde heta inlagda grönsaker...?)
Det är ju så ruskigt enkelt och så liksom "sparar" man på allt det goda till ett senare tillfälle, perfekt.

De inlagda tomaterna är ju inte samma som som pickles. Pickles är med ättika och inläggningen med vinäger, inte lika starkt och inte lika lång hållbarhet efter öppning.
Det här tänker jag kan bli ett trevligt tillbehör till höstens grillade veggokorvar. Jag tog:

GRÖNSAKER: (här kan man ta det man gillar och tror matchar)
1½ zuccini
500 g coctailtomater
1 stor röd lök
1 röd paprika
1 röd chili
5 vitlöksklyftor
ett gäng med timjan-, rosmarin- och dragonkvistar från balkongen.

LAG: (kommer från Dansukkers hemsida)
3 dl socker
2 dl ättika (12%)
2 dl vatten
4 lagerblad
3/4 dl gula senapskorn
1 msk kryddpepparkorn

Hacka och dela grönsakerna. Pricka tomaterna. Skär zuccinin i skivor eller halvmånar. kärna ur chilin. Varva allt i väl rengjorda, skållade glasburkar.
Koka lagen, häll på och förslut på en gång. Ska stå minst en vecka för att få rätt konsistens och inläggning.

Gott gottigottgott!

/Jessica

"Soltorkade" tomater aĺa fusk!

I vårt hem äts det ganska mycket soltorkade tomater, det passar till så  mycket och är så gott. Det kan dock bli lite dyrt kan jag tycka. Det är ändå mest olja i de där svindyra burkarna från de mest kända märkena.
Men så tänkte jag att nu ska jag göra slag i saken och göra mina egna soltorkade tomater ... fast i ugnen.
Det tog ca 6 timmar, men nu har vi en liten burk i alla fall. Det var tur att det var lite halvdassigt väder i går så ingen ville gå ut och frysa.

Vi gjorde såhär:
Halverade 500 gram plommontomater och la dem på bakpappersklädd plåt.
Strödde lite flingsalt över för att dra ut vätskan lite extra.
Satte ugnen på ca 90 grader och satte plåten i mitten.
En liten träslev i hörnet höll ugnsluckan lite öppen och sen fick de gå en massa timmar och bli torra, skrumpna och sega. Med jämna mellanrum öppnade jag luckan helt och släppte ut all fukt.
Efter hällde jag på olivolja, knycklade ner en rosmarinkvist och två vitlöksklyftor.
Voilá!

Perfekt gå-bort-present eller julklapp till gourmanden!

Någon som testat något annat sätt att göra?
Själv tänkte jag införskaffa i en "tork" till hösten. =)
/Jessica

Inlagda tomater


Sommaren och hösten är nog de årstider som bäst plockar fram "den lilla husmodern" i mig och sambon. Mest handlar det om att ta tillvara på det som finns i form av bär, svamp, grönsaker etc. så i dag blev det lite kökstök, vilket resulterade i inlagda tomater med paprika, vitlök och hemodlade örter.
Receptet kommer ursprungligen från "Allt om mat":s hemsida, men jag har ändrat och lagt till lite, så här kommer "mitt" recept:

INGREDIENSER
750 g coctailtomater i olika färg, form och storlek
3 färska timjankvistar (eller rosmarin om man hellre vill det)
2 vitlöksklyftor
1 grön paprika
1 turkisk paprika (eller lite chili)
1 mindre rödlök
LAG: 
2 dl vitvinsvinäger
4 dl socker
6 dl vatten
2 lagerblad

Gör såhär: 
Skölj alla grönsaker, hacka paprika, chili och lök, pricka alla tomater med en 
potatissticka. Skala och dela vitlöksklyftorna. 
Varva allt i en stor glasburk, lägg även i timjankvistarna. 
Koka lagen och häll den över grönsakerna, förslut med lock.
Jag vet inte riktigt om det måste svalna eller ej innan du sätter in det i kylen, men det gör jag, i alla fall så får det svalna av.
Låt stå ett par dagar innan det äts till tapas, grillat, sallad eller upphackat som salsa.

Inlagda tomater

Nu är det exakt sex dagar tills mina fötter nuddar öländsk mark igen - som jag längtat!
Tills dess läser jag och håller mig i solen om den tittar fram. 
/Jessica