... är landet där allt går i färg och handlar om framförallt pyssel. Men även om inredning, roliga saker, mysiga saker, vackra ting, fula ting, goda bakade eller lagade saker och en massa annat som sätter guldkant på tillvaron.

Potatisdjungeln


På balkongen växer det som aldrig förr. Jag har spenderat en del av kvällen med händerna i jord och omplantering av chiliplantor. Nu hoppas jag att dom blir lite gladare.
Imorgon efter jobbet bär det av till "make a room" och införskaffning av rosa balkonglådor. I dessa hoppas jag få plats med mer ruccola och förmodligen ananasbasilika eller något annat exotiskt.

Vem vet, med tanke på hur hög potatisen blivit kanske det finns några till midsommar????

//J

Mums-mums-muffins & kursavslut

Imorgon säger jag hej då till två grupper av deltagare som kämpat väl med Svenska B och Svenska som andra språk B denna termin.
Först blir det några avslutande redovisningar som följs utav utvärdering, fika och hembakade Mums-mums-muffins.
Jag har aldrig bakat sådana förut, bara gjort var för sig, men det var larvigt enkelt och blir rätt coolt och ser lite mer avancerat ut än det är ;)

FÖRE

EFTER

Recept muffins:
Leilas choklad cupcakes
(ps. jag hade 1 dl gräddfil inte grädde. Låt även muffinsarna svalna HELT innan du har på mums-mums-toppingen. ds.)

Mums-mums-topping:

1 dl äggvita (är ca 3-4 st beroende på storlek)
1 dl strösocker
3 smälta gelatinblad.
100-200 gram choklad och lite kokosfett så chokladen blir "rinnig".

Vispa äggvitorna hårt. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Häll i sockret i äggviteskummet och vispa mer så att smeten blir slät och blank.
Smält gelatinbladen enligt anvisningarna på paketet och häll under omrörning ner den i en jämn, tunn stråle i äggsmeten. Vispa lite tills smeten är "mums-mumsig".
Häll smeten i en sprits och spritsa ut på de SVALNADE muffinsarna. Ställ dem i kyl ett par timmar (2-4) så att de "torkar".
Smält choklad och kokosfett i vattenbad. Doppa ner mumsmums-toppen i chokladen eller häll på den med sked. Ställ in i kylen igen så chokladen torkar.
Du kan toppa med kokos, strössel etc om du vill det innan chokladen stelnat.
Servera när chokladen stelnat!
Går utmärkt att frysa!

En dag i sänder...


...så går ett liv och trots att man får ta det timme för timme vissa dagar så går det.
Idag har varit en bra dag trots allt.
Jag hämtade ett paket på vägen hem och när jag kom hem låg "101 ideér" i brevlådan. Då blev jag glad.
Jag har äntligen köpt den underbart fina och rätt onödiga florsocker/kakao/mjöl/kanel-ströaren. Ner i paketet rasade också rosa, glittriga pyssel/dekorkulor. Jättefina. Även lite julsaker låg i paketet. Ett tips är ju att köpa nu, en sak för 99 kr gav jag 25 kr för, 39 blev 19 o.s.v. Kolla runt lite på nätet. Jag köpte mina grejer på Syster Lycklig.

Efter fika och present till sambon så traskade vi för att kolla tapeter. Hittade en skitfin till fondväggen, men den var verkligen lika dyr som den var fin, så det blir nog inget med det tyvärr- men snygg var den:Färgerna är klarare i verkligheten, och typiskt nog så ... smakar det så kostar det!

Efter en låååång bladvändning och rundvandring tog vi oss till Gerges Matmarknad och detta:
Bulgur och rostat durumvete...tydligen ska det vara gott.


Och så Dolma och fyllda äggplantor. Så på fredag blir det middagsbuffé
//J

Ibland...

....så är man inte stressad en lång period och sedan slår det till en eftermiddag vid köksbordet och ger både panikångest och total hjärnkaos.
Då tackar man sin lyckliga stjärna att man har en Jens som hjälper en och benar tillbaka en till verkligheten och prioriteringar.
Tack mitt hjärta!

//J

En svensk friluftsdag med mat från Syrien.

Idag har vi haft studiedag med SFI-deltagarna. Och hej och hå i min lilla låda va roligt det var.
Jag vill bara ta dem alla i famn och krama dem för jag tycker så mycket om dem.
Här sitter kvinnor som kommit ensamma till Sverige, som har barn och män i sina hemländer. Ibland vet de inte om de lever eller ej, eller om de kommer att överleva sommaren som är både varm och tärande. Mat i Somalia är fruktansvärt dyrt och landet är världens mest korrupta. Att skicka pengar till släkt är näst intill omöjligt då de försvinner på vägen och p.g.a 20 års inbördeskrig har många ingen möjlighet att ha ett bakkonto eller att ta sig till en bank.

Många dagar gråter de i klassrummet. Då stannar vi lektionen, pratar och tröstar varandra. Jag känner mig dock oerhört tafatt. Jag som inte ens har kommit i närheten av den sorg eller skräck som många av de här personerna upplevt. Där sitter jag och tycker livet suger när jag inte har tillräckligt med pengar eller panikångesten river i mig, och så sitter de där och ler, skrattar och vill lära sig samtidigt som de oroar sig, har svårt att koncentrera sig och tänker på sina familjer och barn i andra länder. De har svårt att sova på nätterna för då får tankarna fritt spelrum, de oroar sig för att inte få stanna i Sverige, att deras barn inte ska få komma hit... och ÄNDÅ möts jag av glada, leende personer varje morgon. Det är helt fantastiskt!

Svenska människors tankar om kvinnor i slöja skulle nog raderas en del om de varit med idag och sett helsvepta kvinnor jaga fotbollar och kasta kubbpinnar av hjärtans lust. Jag tog dem till lekparken, gungade gungbräda, åkte linbana, sprang runt och "lekte" och då inträffar det bästa av allt: Spontandans!
Somaliska och arabiska sånger ljöd över nejden och dansen var ett faktum. Jag är ju inte dummare än att jag ger mig in det hela och nu har jag skakat rumpa till somaliska sånger i en dansring. EXTREMT roligt!

Dagen var helt underbar och har fått många ideér att gro. Nu ska jag bara försöka bena ut dem också...
För övrigt växer potatisen och en ceriserosa trädgårdstomte har flyttat in!

//J

Sommar och sol och vi har kort tight kjol???


Hej och hå i sommarvädret. Det är härligt, men jag har inte njutit av det alls idag. Jag har varit så absurt trött idag och haft så ont i magen och inte blev tröttheten bättre efter ett besök hos sjukgymnasten som mörade upp mig som en hängd biff.
Yr, varm(läs överhettad) och trött stapplade jag hem och SOV. Jag SOV trots det fina vädret och längtan efter att vara ute.
Men jag har lärt mig den hårda vägen att lyssna på kroppen. Säger den sömn på detta extrema sätt, så är det sömn den behöver. Men nu ska jag nog ut på balkongen och röra runt lite bland växter och potatisgrodd.

ps. rubriken hade då precis ingenting med det här inlägget att göra. ds.

Mio möbler & soffan som aldrig blev

Ja, idag traskade vi iväg till Mio, glada i hågen och (jag var) högst förväntansfull.
Vi har nu enats om en soffa, vilken sort, vilken färg och all is good liksom. .
Den där divan-soffan som jag trängtat efter i snart 4 år har blivit en fin fantasiutopi då vårt vardagsrum faktiskt inte är stort nog.
Men den här underbara, fina, turkosa, soffan som spanats på kommer bli perfekt. Men det var högst olägligt att gå dit idag såhär innan sommaren, då ett hushåll med en student i snart går mot knaprare tider. Men vi håller ut och jag längtar till september. Då ska jag sitta i den nya soffan och JULblogga ;)

Växthus

När jag flyttat till ett hus ska jag ha ett sådant här växthus. Det ser nästan nedgrävt ut, som ett hobbitbo att odla i. Jag tycker det är fantastiskt.
Jag ska även ha en massa plats att odla utomhus på
och så ska jag ha sagoträd där det finns sockerdricka, dumleklubbor och böcker till alla barn som hälsar på (oavsett om barnen är 0 år eller 100 år)
Nä, det var väl bara det jag skulle klargöra.
baj baj

Så frodas en potatis

Ja, alltså den här veckan har bjudit på konstigheter tack vare vädrets makter.
Hagelstorm, snöstorm, regnrusk, minusgrader och solsken.
Jag som "räddat" våra odlingar på balkongen men varit rädd för att potatisen skulle ge upp, gav till ett glädjetjut idag när detta visade sig:
en liiiiten, liiiiten grön knopp tittar fram ur jorden och jag blir så glad när jag ser den.

Potatisen är dock inte det enda som tagit sig, utan dillen, persiljan och solrosfröna är på G dom också - härligt med tanke på att snön vräkte ner i förrgår.

Våren som kom av sig !

Ja, okej, jag erkänner! Jag tog kanske i i överkant när jag SOMMARINREDDE balkongen förra veckan. Och JA, kanske jag var lite väl ambitiös när jag även planterade UT allt i den trygga (falska) tron om att värmen och sommaren var här.
Men ack nee.
Hagel, snö, regn och minusgrader har gjort att jag plockat fram vantar, mössa och vinterjacka igen. Och så har såklart alla växter och blommor fått flytta in i vardagsrummet. Eller inte alla, inte potatisen...men jag hoppas den överlever. Basilikan har dessvärre redan gått till sällare jaktmarker...

Så jag chillar lite med sommartankarna ett tag nu och dricker lite must (passande i vädret) och läser lite text och umgås lite med min fina sambo och sen sätter jag min tillförlit till torsdagen som tydligen skulle bli varm igen!!!

So long vänner!

Skrivarkurs i Linköping i sommar!

Klicka på bilden för information och för att se den i större format

Är du sugen på att skriva i sommar?
Anmäl dig till en skrivkurs i
Friluftsmuseet Gamla Linköping.
Mer info finns här: